Jakttider - När får du jaga egentligen?

De allra flesta som jagar har koll på jaktkalendern och kommer du hem till en jägare kan du lita på att vissa dagar är inringade. Bockjakten, älgjakten och även kronvilt är några av de som är mest populära. Både för att det ger mer kött i frysen men också för att det är något speciellt med att jaga storvilt. Men vilken tid på dagen får man lov att jaga egentligen? Vi ska försöka göra det så tydligt som möjligt. 

Björnjakt

Björn får du jaga från och med en timme före solens uppgång och som längst till och med två timmar före solens nedgång. Du måste alltså ha koll på när solen går ner, och avsluta jakten två timmar innan det sker. 

Älgjakt

Älg är lite enklare än björn. Du får jaga älg från och med en timme före solen går upp fram till när solen går ner. Det räcker alltså med att titta på himlen för att se om solen är uppe eller nere för att veta. Håll koll på hur de rör sig med en åtelkamera som du monterar upp redan i augusti. 

Rådjursjakt

Rådjur får du lov att jaga från och med en timme innan solen går upp fram till en timme efter solen gått ner. samma regler gäller även för lodjur, varg, hjort och mufflon. 

Jaga på natten

Övriga djur som är jaktbara får du jaga dygnet runt. Med ett bra mörkersikte får du lätt korn på bäver, vildsvin eller räv men skjut bara om du är helt säker på att träffa. 

30 Jul 2020

© 2024 Radionorrtalje.se. Alla rättigheter förbehållna. Design by: styleshout